Mindszenty József bíboros, hercegprímás születésének 125. évfordulójára emlékeztek április 1-én a vas megyei Csehimindszenten.

Mindszenty József bíboros, hercegprímás születésének 125. évfordulójára emlékeztek április 1-én a vas megyei Csehimindszenten. A bíboros személye példa a ma keresztényeinek is a bátor hitvallásra, hangzott el az ünnepségen. 

Csehimindszent apró település Vas megyében, közel Vasvárhoz. A falu leghíresebb szülötte a 20.századi magyar és a katolikus egyház egyik meghatározó alakja: Mindszenty József, aki 1892. március 29-én, 125 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. Erre a nevezetes évfordulóra emlékezett a község április 1-én, amikor nagyszabású ünnepséget szerveztek az ország utolsó hercegprímásának tiszteletére.

Mindszenty bíboros szülői háza, csak néhány méterre található a Mindszentek tiszteletére szentelt templomtól. A vallásos Pehm szülők ebben a templomban kereszteltették meg fiúkat, aki később, már mint újmisés pap, természetesen itt mutatta be első szentmiséjét is. Az elmúlt években a falu sok mindent tett, hogy megőrizzék és méltó módon bemutassák Mindszenty József emlékét, mondta a martinus.hu-nak adott interjúban Fukszberger Imre, polgármester. 1992-ben szobrot állítottak a Bíborosnak. Talán az egyik legfontosabb lépés, hogy  több lépcsőben sikerült felújítani a bíboros szülői házát és itt emlékkiállítást tudtunk berendezni. Személyes használati tárgyak, fényképek, dokumentumok idézik fel a bíboros életét. És itt látható a Terror Háza Múzeum: Magyarok lelkiismerete című kiállítása, amely kifejezetten Mindszenty Józsefről szól. A tervünk, hogy a jövőben nagyobb turistacsoportok megfelelő fogadására, valamint elszállásolására is képesek legyünk. Emellett az elmúlt években sikerült felújítani a templomot és megújítani annak környezetét, ahol most már több éve minden hónap 29-én, a bíboros születésének napján engesztelő imaestet tartunk. Itt imádkozunk boldoggáavatásáért is.

Csehimindszent nélkül, a család, a környezet nélkül nem érthető meg Mindszenty bíboros későbbi tevékenysége, személyisége, gondolkodása mondta a martinus.hu-nak adott interjújában Déri Péter, a település plébános aki hozzátette: a múlt század 60-as, 70-es éveiben ő volt az egyik legismertebb magyar a külföldiek körében. És ezt példamutató életével, helytállásával,  valamint magyarság, a katolikus hit és a vallásszabadság biztosításáért vállalt küzdelmeivel érdemelte ki. Minden Istenellenes rendszer vele konfrontálódott. De sem 1919-ben a Tanácsköztársaság, sem a nyilas diktatúra, sem pedig a kommunista diktatúra nem tudta megtörni és mindig kiállt a magyarság és a Katolikus Egyház érdekeikért, tette hozzá Déri Péter.

Az április 1-i ünnepségre a Szombathelyi Egyházmegye vasi és zalai településeiről is érkeztek hívek és papok. Az emléknap szentmisével kezdődött, amelynek főcelebránsa dr. Pápai Lajos, nyugalmazott győri megyéspüspök volt. A szertartás kezdetén püspök atya megáldotta az elmúlt hónapokban felújított főoltárképet. Szentbeszédében Pápai Lajos példaképként állította a hívek elé Mindszenty Józsefet. Példakép, hogy végiggondoljuk: mit kell tegyünk, hogy felébresszük a 21. század magyar egyházát. Ennek feltételei: meg kell újulni hitünkben. Ha Krisztusra a sziklára építünk és élő közösségben vagyunk egyházával, egységben püspökeinkkel, papjainkkal akkor szilárdan állunk. Jöhet a szennyes ár, de megtörik a sziklán, mondta. Majd hozzátette: rangsorolni kell a feladatokat. Az első az evangélium hirdetése és hitünk állandó elmélyítése. Szükséges a szentségi és imádságos élet az egyház közösségében. Majd a papi és szerzetesi hivatások, a keresztény család és házasság hivatása következik, és csak ezek után jönnek az életadó intézmények: mint iskolák, médiumok.

Előre kell tekintenünk, hogy mit mond a lélek az egyháznak. Nem csodavárásra van szükség, hanem az evangéliumra építő áldozatos hitre, amely a szeretetben tevékeny. A keresztény embernek küldetése van: az élet minden területén jelenvalóvá tegyék az evangéliumot. Az Egyház pásztorainak pedig az a feladatuk, hogy hirdessék a keresztény elveket, értékeket.A püspökök nem hallgathatnak, ha a keresztény értékek kerülnek veszélybe: így az emberi jogok, a szabadság, az Egyház szabadsága. Ezt tette Mindszenty bíboros is, amikor fellépett a nyilasok és a kommunisták egyház-és emberiségellenes lépéseivel szemben. Igaz, hogy a hatalom a politikába való jogtalan beavatkozásnak minősítette cselekedeteit, de a történelem igazolta őt és mi büszkék vagyunk rá.

A történelemben mindig jelen van a rossz. De az utolsó szó mindig Istené. És ebben az emberfeletti küzdelemben helyezkedik el azok Krisztussal való szenvedése, áldozata, vértanúsága, akik mint világítótornyok állnak előttünk, mondta Pápai Lajos.

A szentmisét követen a falu Fő terén, Mindszenty József szobránál folytatódott a megemlékezés. Ünnepi beszédet mondott Fukszberger Imre polgármester, valamint V. Német Zsolt. A környezet-ügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője beszédében kitér rá: ha egy tiszta embert kell mondani a 20. században az elsők között jut eszünkbe Mindszenty József neve. Mert soha nem volt megalkuvó. Emlékének ápolása morális kötelességünk.Rajta keresztül arra is emlékezünk, hogy az erkölcs és a tiszta hit mindannyiunkat felemel, mondta az államtitkár.

Az ünnepség  végén megkoszorúzták Mindszenty József szobrát.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye / www.martinus.hu

DSCF3001 DSCF3007 DSCF3008 DSCF3010 DSCF3011 DSCF3017 DSCF3018 DSCF3023 DSCF3029 DSCF3038 DSCF3053 DSCF3063 DSCF3066 DSCF3068 DSCF3070 DSCF3091 DSCF3092 DSCF3094 DSCF3097 DSCF3098 DSCF3128 DSCF3144 DSCF3145 DSCF3146 DSCF3147 DSCF3149 DSCF3154 DSCF3159 DSCF3163 DSCF3167 DSCF3169 DSCF3170 DSCF3172 DSCF3190 DSCF3193 DSCF3206 DSCF3213 DSCF3223 DSCF3228 DSCF3235 DSCF3236 DSCF3237 DSCF3239

DSCF3242

Vélemény, hozzászólás?